Hýlové rudí budou v příštím roce odlétat s „batůžkem“ na zádech

Hýlové rudí budou v příštím roce odlétat s „batůžkem“ na zádech

Velmi nápadný pěvec z čeledi pěnkavovitých je pro ornitology dodnes zahalen rouškou tajemství. Nikdo totiž s jistotou neví, kam od nás odlétá zimovat.

Dohady se různí, většina odborníků se přiklání k Indii. „Předpokládá se, že hýl rudý létá do Asie, ale kroužkovaných ptáků, kteří byli v místě zimování zastiženi, mnoho není,“ uvedl mluvčí CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

Aby bylo dokonale jasno, oslovili pracovníci kroužkovací stanice dva subjekty, které by mohly do místa zimování hýlů rudých vznést trochu světla. Jedním z nich je i Správa CHKO Žďárské vrchy. „Oslovili nás, jestli bychom se zúčastnili v letech 2011 – 12 kroužkování starších samců hýla rudého. To proto, že ve Žďárských vrších máme poměrně významnou lokalitu tohoto druhu, konkrétně jsou to meandry Svratky u Českých Milov, kde tito ptáci poprvé zahnízdili v roce 1988,“ uvedl mluvčí CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

Hýlové v České republice začali poprvé hnízdit v šedesátých letech minulého století. V současné době je populace tohoto druhu odhadována na dva tisíce hnízdících párů. V lokalitě Rychtářky ve Žďárských vrších zaznamenali ochranáři okolo deseti párů hýla rudého. A jsou jim známa i další místa, kde se tito ptáci zdržují.

„Hodláme přistoupit k monitoringu samců odlétajících na zimu a vracejících se na hnízdiště. Letos by měli obdržet takzvaný geolokátor, což je taková drobná věc o váze asi jeden a půl gramů. U větších ptáků se toto zařízení umisťuje na běhák, ale u těch menších se umisťuje na záda, něco jako mini batůžek. Do geolokátoru se bude ukládat informace o tom, kam pták směřuje a v příštím roce by mělo dojít k dalšímu odchycení a zjištění trasy,“ popisuje nové cestovní zavazadlo hýlů rudých Jaromír Čejka.

Kroužkovací stanice by měla dvacítku geolokátorů, které obdrží ze Švýcarska, rozdělit mezi Žďárské vrchy a Orlické Záhoří. Ochranáři budou muset za pomoci hlasových projevů nalákat samce, které chtějí sledovacím zařízením vybavit. Důležitý bude i následný odchyt, aby bylo možné potřebné informace vůbec získat. Pokud se to podaří, budou ornitologové zase o krůček dál. „Samozřejmě, že budeme kroužkovat i samice a mláďata a díky tomu se můžeme dozvědět i něco více,“ doufá Jaromír Čejka.

 

Foto Petr Mückstein