Má nejvyšší bod Žďárských vrchů devět věží?

Má nejvyšší bod Žďárských vrchů devět věží?

Zasvěcenci už jistě ví, že tentokrát nebude řeč o ničem jiném, než o úžasném skalním útvaru široko daleko známém pod jménem Devět skal.

„Devět skal pozůstává z osamocených, místy borovím, mechem a zakrslými v rozpuklinách skalních zachycenými stromky porostlých 50 až 100 metrů vysokých skal, podobných skalám Adrsbašským a Prachovským,“ popisuje kouzlo lokality Jan Evangelista Nečas v roce 1903 ve své cestopisné publikaci „Poříčí Svratky z Tišnova ku pramenům“ a pokračuje: „Ježto rozloženy jsou tyto skály na nejvyšším místě hřebene horského, jest za jasného počasí viděti odtamtud vesnice i města okolní, prostým okem daleko do Čech, do Polabí, hlavně k Chrudími, k Pardubicím, Kunětickou horu, okem ozbrojeným pozadí obzoru lemují Krkonoše. Na straně východní vidět Poličku, Limberk a okolí Svitav.“


V roce 1976 bylo toto území vyhlášeno přírodní památkou. Zdejší nadmořská výška je udávaná v rozmezí od 780 do 836m. Lesním porostem jsou smrkové bučiny s převahou smrku ztepilého. Z rostlinstva se tu setkáte hlavně s borůvčím a kapradím a samozřejmě s nezbytnými mechy a lišejníky.

Devět skal je místo vyhledávané nejen turisty a výletníky, ale také horolezci. Horolezecká činnost je ochranáři celoročně povolená na Hradní stěně, Větrné věži, Královském zámku, Žďárské věži, Záludné věži a Trůnu.

Snad nejpoetičtější názvy lezeckých cest najdete u nejdelší části hlavního hřebene Devíti skal – Královského zámku. Je zde Stěna pohádek, na jejíž vrchol se můžete dostat cestou Zeleného mužíčka, Křemílka, Vochomůrky či Dráčka. Zámecká stěna zase nabízí Oči pro pláč, Kámen a bolest, Odmítavou hranu a další. Ale je tu také Poustevníkův kout či Fryšavský hřeben.

 

Vrcholek Hlavního bloku je lemován zábradlím. Devět velkých věží je doplněno navíc třemi menšími věžičkami, takže Devět skal má dohromady dvanáct vrcholů.

 

Pokud se chcete na Devět skal vypravit, pak bude nejlépe dojet na parkoviště, které leží hned vedle silnice spojující obce Kadov a Herálec. Nemůžete jej přehlédnout, protože právě sem přinesl železný sloupek z kadovské huti legendární Honza z Vříště. Odtud se pak vydáte po sluníčkově žluté turistické značce, která vás dovede až na vrchol.

 

A ještě jedna zajímavost.  V květnu loňského roku byla tato lokalita známá po celé republice. Proslavili ji hasiči, kteří tady podnikli úspěšný pokus o překonání rekordu v dálkové dopravě vody. Dva tisíce pět set devadesát dva hasičů na úseku dlouhém 63,46 km vedoucím od obce Dolní Loučky až na vrchol Devíti skal zdolalo tehdy rekord z roku 2001. Téměř jedenáct hodin potřebovali na překonání více než třiašedesátikilometrové vzdálenosti a pěti set čtyřiceti čtyř metrového převýšení. Tehdy se Devět skal skloňovalo ve všech pádech a snad jen málokdo si nechal ujít zajímavou podívanou.