I masopust musí kráčet s dobou

I masopust musí kráčet s dobou

Obvyklé masopustní masky pomalu ustupují a na jejich místo se derou nové. Také tato lidová tradice zaznamenává výrazné změny.

 

Kdysi nesměli v žádném masopustním průvodu chybět žid, medvěd, kobyla, turci, smrtka, kominík, slaměný, policajt ani muzikanti. Každá z těchto maškar měla svůj skrytý (ale také všeobecně známý) význam. Tak například medvěd přinášel plodnost, a proto bývalo zvykem, že si s ním zatancovaly ženy a dívky z každého navštíveného stavení.

 

Kadovský masopustní průvod si sice některé z tradičních postav zachoval, nad jinými by ale zřejmě naši předkové jen nevěřícně krčili rameny. „Snažíme se o to, aby byly tradice zachovány, ale bohužel mladí se těžko do starých masek oblékají, spíše preferují modernější trendy,“ vysvětluje odklon od tradice organizátorka masopustního průvodu v Kadově Jana Lhotská a dodává: „Máme tu spíš prostitutky, hrdiny známé ruské pohádky Mrazík a podobně. Ale snažíme se i něco zachovat, takže s námi chodí nepostradatelný žid, smrtka, mlynář nebo kovář. Jinak to závisí na vlastní fantazii každého, kdo se k průvodu připojí.“

 

Znovuobnovená tradice masopustu v Kadově má v letošním roce teprve svou druhou premiéru. Scénář je podle hlavní organizátorky stále stejný: „Dá se dohromady banda nadšených lidí, převlékne se do kostýmů a už může průvod vyrazit. Obchází se každé stavení ve vesnici. Každý, kdo otevře, dostane dáreček, letos je to takové malé keramické překvapení. Po průvodu se všichni scházíme v budově staré školy, kde je připravena tombola, muzika, zábava a hry. Záleží na každém, co si z toho vybere.“

 

Ne v každém domě otevřeli a s úsměvem vítali maškary. Někteří škarohlídi postávali za oknem a čekali, až průvod odtáhne o dům dál. Jinde si ale pohled na pestrou paletu masek ujít nenechali. Těm pak harmonikář zahrál pěknou písničku a maškary si daly s domácími po štamprličce něčeho ostřejšího. Všude bylo plno smíchu, veselí a dobré nálady. Hodně tomu tentokrát napomohlo i krásné počasí. Ani sluníčko si nenechalo masopustní průvod v Kadově ujít. A že se tu namísto medvěda a kobyly promenádovaly prostitutky, to nikomu nevadilo. Hlavně že se průvod konal, a že se snad za rok bude konat zase.