Třicet šest škol z Vysočiny se přihlásilo do projektu „Ukliďme si svět“

Třicet šest škol z Vysočiny se přihlásilo do projektu „Ukliďme si svět“

Počtvrté organizuje akciová společnost Elektrowin, zaměřená na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů, soutěž pro základní a střední školy.  

Letos se do projektu v kraji Vysočina zapojily více než tři desítky škol, prvenství ale v rukou pevně drží kraj Moravskoslezský, který má ve hře přes devadesát školních institucí. Přesto si zájem v našem kraji organizátor pochvaluje. „V loňském ročníku se soutěže na Vysočině zúčastnilo jen čtrnáct základních a středních škol. Letos evidujeme již třicet šest přihlášených škol. Očekáváme tak, že se nám podaří vysbírat rekordní množství elektroodpadu,“ řekl Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti Elektrowin.

 

Celková čísla jsou více než potěšující. Do celorepublikového projektu je nyní zapojeno přibližně sedm stovek školských zařízení, což znamená, že zpětným odběrem elektroodpadu se nyní zabývá více než dvě stě tisíc žáků. Ti díky této soutěži vědí, že nepotřebné elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnice a už vůbec ne na skládku či někam do přírody, ale že následnou recyklací lze určitě hodně ušetřit.

 

Do projektu zapojené školy dostanou od firmy Elektrowin sběrné nádoby na vysloužilé elektrospotřebiče. Organizátor také zajistí jejich odvoz. Soutěž ale nespočívá pouze ve vyčíslení množství nasbíraného odpadu, počítat se bude i počet elektrospotřebičů na jednoho žáka.  „V letošním ročníku mají školy navíc možnost účastnit se sedmi dílčích soutěží, za jejichž úspěšné splnění získávají bonusová kila do celkového součtu navíc. Nejúspěšnější školy pak získají atraktivní odměnu nejen pro žáky a studenty, ale i pro pedagogy,“ vysvětluje podmínky Jana Machková z Elektrowinu.