Letos by už Bystřickému kulturnímu létu nemělo chybět vůbec nic

Letos by už Bystřickému kulturnímu létu nemělo chybět vůbec nic

Obrovský kulturní boom v Bystřici nad Pernštejnem je spojen především s výstavbou amfiteátru v dolní části Masarykova náměstí. Právě tady se odehrávají hudební produkce i divadelní představení. Z uvedeného důvodu je zřejmé, že tato lokalita je velmi často středem zájmu obrovské masy lidí.  

Místo je to velmi pěkné, kulturní akce jsou také vítané, je tu ale jeden háček (pro ty, kteří mají problémy s močovým měchýřem pak přímo hák). „V loňském roce jsme amfiteátr dokončili, ale bohužel jsme tam neměli dořešené sociální zařízení. Takže diváci, kteří došli na divadlo nebo na koncert, museli využívat veřejných záchodů, které jsou dvě stě metrů vzdálené. Občas to tam taky dopadalo tak, že když se setmělo, tak každý chodil na místa, kam bylo co nejméně vidět,“ je si vědom slabého místa kulturních akcí pod širým nebem starosta města Karel Pačiska.

 

Kultura má sice velký vliv na naši duši, ovšem tělesné potřeby se rozhodně recitací či zpěvem uspokojit nepodaří. Proto bylo přistoupeno k výstavbě sociálního zařízení, které by bylo určeno jak účinkujícím, tak i divákům. „Z tohoto důvodu sem bude dvojí přístup. Rozpočet na tuto stavbu je zhruba šest set tisíc korun, měla by splňovat všechny hygienické podmínky,“ doplňuje starosta. Součástí přestavby by měl být i stánek s občerstvením.

 

Vybudováním toalet ale ještě stavební práce v dolní části Masarykova náměstí zdaleka nekončí. Ve hře je nyní projekt Ateliéru Mozkyt, který ovšem není prvním a jediným řešením, nad kterým radnice kdy uvažovala. Jde pouze o jeden z několika návrhů. „Měla by tu být i kavárna s možností propojení do knihovny. Je to jen výhled, na kterém budeme ještě pracovat,“ vysvětluje Karel Pačiska.

Jestli bude v budoucnu celý areál amfiteátru opravdu vypadat tak, jak jej projektant navrhl, to ještě není úplně jisté. Jedinou jistotou, kterou radnice potvrdila, je dokončení sociálního zařízení do začátku sezóny, tedy do první kulturní akce v rámci Bystřického kulturního léta. Toto rozhodnutí určitě ocení všichni návštěvníci akcí stejně jako ti, kteří na druhý den danou lokalitou prochází. Určitě se jim nestane, že by šlápli do nevábně vonící loužičky nebo dokonce hromádky.