Netypické pohledy na hrad Pernštejn

Netypické pohledy na hrad Pernštejn

Jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších moravských hradů byl odjakživa náruživě malován i fotografován. Tentokrát se vám jej ale pokusíme představit z trochu jiného úhlu.  

Nepoužijeme známé pohledy, podle kterých by mohl být objekt okamžitě identifikován. Vždyť hrad a jeho bezprostřední okolí může nabídnout i zcela jiné zajímavosti, než kterými je znám široké veřejnosti.

 

Zabrousíme například do komtesčiny zahrádky, která je oku běžného návštěvníka většinou zcela skryta. Zaměříme se na takzvanou hodinovou věž a podíváme se i na budovy vystavěné především coby ubytování sloužících.

 

Naší pozornosti neunikne ani prevét neboli hezky česky „výsernice“, což je rozhodně více než výstižné. Poznáte jej úplně snadno – malý arkýř, ze kterého, z pohledu zdola, je vidět něco jako odpadová roura. Značně poznamenaná je i zeď pod prevétem a není divu, že toto zákoutíčko nebývá tak často terčem fotografů. Nicméně k hradu samotnému patří stejně, jako jeho jiné, mnohem opěvovanější části.

 

Hrad Pernštejn je prostě fotogenický ze všech stran – sleva i zprava, zepředu i zezadu, odshora i zdola a také v jakémkoliv ročním období. Ne nadarmo se stal oblíbeným objektem malířů, fotografů a dokonce i filmařů.