Oslavy náměstí ve Třech Studních proběhly s meziplanetární účastí

Oslavy náměstí ve Třech Studních proběhly s meziplanetární účastí

Osmé výročí „narozenin“ nejmenšího náměstí na světě bylo pojato opravdu velkoryse. Mezi hosty se tu totiž objevili i návštěvníci z jiných planet.

 

„Vítám vás ve Třech Studních na oslavě nejmenšího náměstí. Je to neuvěřitelné, ale již osm let v kuse se zde vždy v červenci scházíme a společně oslavujeme tuto malou plochu, která je zapsána i v české Guinnessově knize rekordů jako nejmenší náměstí na světě,“ oslovil na začátku všechny návštěvníky astronaut z NASA alias Martin Svatoš.

 

Jeho příchodem se začalo malinké české náměstíčko postupně přeměňovat na přehlídkové molo zajímavých osobností a bytostí, jejichž život je nebo byl spojen s vesmírem. Ředitel hvězdárny Valašské Meziříčí Libor Lenža byl příjemně potěšen, když zjistil, že jedním z hostů je i dánský hvězdář císaře Rudolfa II. Tycho Brahe. „Je to podle mého názoru jeden z nejlepších pozorovatelů všech dob,“ ocenil výběr Libor Lenža.

 

Třístudenský Tycho Brahe se vyznačoval především velkým smyslem pro humor. Pochvaloval si život na dvoře Rudolfa II., protože tam bylo vždy dost vína. Otevřeně promluvil také o záhadě své smrti, která dodnes nenechá spát mnohé historiky: „Vypráví se, že mi snad praskl močový měchýř nebo že jsem byl dokonce otráven nějakými vyslanci z Dánska. Nic z toho není pravda, moje smrt souvisí s tím, že císař Rudolf byl velice štědrý. Pitky, které se odehrávaly na Pražském hradě, na ty se nedá zapomenout.“

 

No a tam, kde jsou astronauti a astronomové, nesmí samozřejmě chybět ani návštěvníci z cizích galaxií. Zelení mužíčci, Ufoni, Marťani a Venušanky, kteří se tu zčistajasna zjevili, dali přítomným jednoznačnou odpověď na otázku, zda jsme ve vesmíru sami. Prapodivných bytostí bylo nakonec na malém náměstíčku o něco více než tradičních návštěvníků.

 

Součástí oslav bylo i pozorování slunce a noční oblohy. „Oblohu můžeme pozorovat kdykoliv, je otázka, co bude výsledkem. Dnes je ale typické letní počasí a nás stálo poměrně velké úsilí toto počasí objednat,“ odpověděl na otázku, zda je možné pozorovat oblohu i když je zataženo, ředitel hvězdárny Valašské Meziříčí Libor Lenža. Oblohu bylo nejen možné, ale dokonce nutné pozorovat. A to zejména proto, že se na ní v tento den objevilo i několik létajících talířů. Dlužno dodat, že všechny byly pochytány a odneseny.

 

Celou estrádu, kterou hudebně doprovázela skupina Tataband, sledoval i starosta Tří Studní Miloš Brabec, který mimo jiné vysvětlil, že za nový asfaltový povrch nejmenšího náměstí mohou především obdržené dotace. Plocha byla také okamžitě využita k dětské výtvarné soutěži inspirované jak jinak než mimozemšťany.

 

Konec oslav na nejmenším náměstí ale ještě neznamenal definitivní ukončení slavnosti ve Třech Studních. Návštěvníci se pouze přesunuli z náměstíčka na parkoviště před obecní úřad, kde zábava pokračovala. A na co se můžete těšit příště? Samozřejmě, že letní akce tu ještě zdaleka nekončí. Tou nejbližší je historicky první ročník Festivalu africké kultury nazvaný Doteky Afriky. Těšit se na něj můžete 13. a 14. srpna.