Ve Žďárských vrších byla objevena nová masožravá rostlina

Ve Žďárských vrších byla objevena nová masožravá rostlina

Naše stará známá, masožravka rosnatka okrouhlolistá, má ve Žďárských vrších dalšího konkurenta. Bohužel je ale tato nově objevená masožravá rostlina u nás naprostým cizincem.

„18. března nalezla naše kolegyně u tůní na Křižánkách nepůvodní bylinu, kterou je masožravá rostlina původem ze Severní Ameriky, špirlice purpurová (sarracenia purpurea),“ sdělil mluvčí Chránění krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

Tato nepůvodní rostlina se do své nové domoviny zřejmě dostala tím způsobem, že zde byla někým vysazena. Způsob jejího pěstování doma je poměrně náročný a tak ji majitel přesadil na místo, kam podle jeho názoru patří – do volné přírody. Jde o loňskou rostlinu z čehož je patrné, že jí zdejší zimy jdou docela k duhu.

Špirlice purpurová je poměrně odolná vůči teplotním výkyvům. Její pravou domovinou jsou bažinaté savany Severní Ameriky a důležitá je pro ni vysoká vlhkost vzduchu, což jí tůně u Křižánek dokonale poskytují. Oproti naší rosnatce okrouhlolisté, která naláká hmyz na sladkou šťávu svých listů a v podstatě jej pak na něj přilepí, je špirlice rostlinou s takzvanou gravitační pastí. To znamená, že hmyz spadne do láčky a není schopen se odtud dostat ven.

Přestože ochranáři vysazování nových druhů ve Žďárských vrších nemají rádi, v tomto případě by prý k žádné velké invazi a ohrožení domácích rostlin dojít nemělo. „Vysazování cizích druhů rozhodně není povoleno. Nepatří to nikam, natož do chráněných oblastí. Ale negativní dopad to právě v tomto místě pravděpodobně mít nebude. Pokud by zde ale rostla jiná podobná rostlina, například rosnatka okrouhlolistá, pak by mohla být špirlicí, pokud by se začala šířit, utlačena,“ říká Jaromír Čejka.

Vysazování nepůvodních rostlin na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy je naštěstí poměrně vzácným nešvarem. Přesto ochranáři zaznamenali, že přibližně jeden druh ročně se takto v přírodě objeví. To se týká nejen rostlin, ale také živočichů.

 

Foto: archiv CHKO Žďárské vrchy