Migrace obojživelníků je v plném proudu

Migrace obojživelníků je v plném proudu

Jakkoliv nám jsou žáby nemilé a mnohdy na nás působí až odpudivě, přesto jsou nedílnou součástí přírody. Prostě do ní patří.  

Ve Žďárských vrších se setkáváme s mnoha druhy obojživelníků, z nichž je velké procento žab. Ať už se nám to líbí nebo ne, život žabí rodiny, například ropuší, je poněkud odlišný od toho našeho.

 

Tito tvorové neuznávají námi daná pravidla, není například výjimkou, že sameček se o svou družku dělí ještě s dalším jedincem a pak ji oba svorně, v rámci sexuálního chtíče a zakládání rodiny, s úplným klidem utopí. Samičky si ale nestěžují, protože v žabím světě zase nikdo neřeší jejich promiskuitu.

 

Žabí svět je pro nás tak trochu nepochopitelný. I když si těchto zvířat většinou všímáme jen pramálo, nelze je přehlížet v jarním období, kdy se spousta jedinců a dvojic pokouší dostat k vodě, aby zde „odložili“ své potomky. „Velmi často dochází ke střetům žab s auty a to zvláště v době, kdy začíná migrace ze zimovišť do vodních ploch,“ potvrzuje četnost žabích setkání mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

 

Některé z jarních žabích cest už ochranáři znají a snaží se střetům s automobily zabránit. Společně s budováním nových vodních ploch ale přibývají i další místa, kudy se obojživelníci, zaslepení láskou, vydávají.

 

V této souvislosti se Správa Chráněné krajinné oblasti prostřednictvím svého mluvčího obrací i na laickou veřejnost: „Chtěli bychom poprosit všechny, aby se nám ozvali v případě, že někde větší počet přejetých obojživelníků neleznou. Nejde pouze o komunikace ve volné krajině, ale i v obcích. E-mailová adresa je petra.dolezalova@nature.cz a telefonní číslo 566 653 127 begin_of_the_skype_highlighting            566 653 127      end_of_the_skype_highlighting.“

 

Žáby, především ropuchy, určitě nepatří mezi domácí mazlíčky a roztomilá stvoření. Mnohem horším dojmem ale působí přejetá na silnici. Dopřejme jim šťastný návrat ze zimovišť domů, do tůní a rybníků, kde mohou v klidu naklást svá vajíčka, z nichž se po pár dnech vylíhnou žabí miminka.