„Je to tu skvělé!,“ shodli se návštěvníci

„Je to tu skvělé!,“ shodli se návštěvníci

Bílá sobota byla na Studnicích stejně barevná a veselá, jako velikonoční vajíčko. Modrou jí dalo nebe, slunce ji pozlatilo, zelenou získala od právě pučící svěží trávy. Ostatní barvy dodali ti, kteří na turistickou chatu v nejvýše položené obci na Vysočině zavítali.  

„Je to tady moc hezké, sluníčko krásně svítí a nejhezčí jsou určitě ozdoby ze sena a malovaná vajíčka. Doma zdobíme vajíčka voskem, tady jsme si mohli vyzkoušet i jiné techniky, příjemně mne překvapilo děrování. Je tu úžasně a hrozně fajn i proto, že jsem tady potkala spoustu usměvavých a příjemných lidí,“ říká nadšeně Dita ze Žďáru nad Sázavou, která přijela i s celou rodinou. Ta si navíc pochvalovala, že konečně si poprvé její kluci upletli mrskačky sami, protože jindy je vše na ní.

 

Pletení pomlázek (mrskaček, metel nebo kyček) nebylo ani na Studnicích doménou chlapců a mužů. Leckterá holčička, dívka nebo žena se přidala. Nutno ale dodat, že zajíčkům, beránkům, slepičkám a dalším zvířátkům ze sena se zase nevěnovaly pouze návštěvnice. Vytvořit zajímavou velikonoční dekoraci se pokoušeli i příchozí rodu mužského. A stejně tak si všichni, kdo měli chuť, vyzkoušeli zdobení perníčků a výrobu kraslic.

 

Nejeden návštěvník přišel taky ochutnat speciality ze dvorku, které zapíjel například lahodným karamelovým pivem. Na cestu domů si pak mohl koupit sýry ze Statku Habří, ať už čisté nebo s různými příchutěmi jako je vlašský ořech, kopr, provensálské koření, kmín, česnek nebo pepř. No a aby cestou zpět nezabloudil, měl zde i možnost zakoupení mapy a to hned u vedlejšího stánku, ve kterém se prostřednictvím Informačního centra Nové Město na Moravě prezentovalo celé Novoměstsko.

 

Samozřejmě, že na akci „své“ místní části nemohl chybět ani novoměstský starosta. A ani on nešetřil slovy chvály: „Myslím, že se to podařilo, překvapilo mě, kolik sem přišlo lidí. Je dobře, že se zapojili i další lidé, kteří mají co nabídnout, ať už šlo o prodej sýrů nebo pletení pomlázek. Bylo by hezké, kdyby se z toho v budoucnu stala tradice.“