Kaleidoskop zmařených osudů

Kaleidoskop zmařených osudů

Od 2. května se v Novém Městě na Moravě otevře výstava, která je v podstatě vzpomínkou na ty, kteří se po druhé světové válce nevrátili z koncentračních táborů.

Expozici nazvanou „Zmařené osudy“ připravil Dům dětí a mládeže Klubíčko společně s Horáckou galerií v Novém Městě na Moravě, kde se výstava také bude konat.

Vernisáž začne 2. května v  17.30 hodin a vystoupí na ní hudební skupina složená z dětí navštěvujících hudební kroužky v DDM Klubíčko. Skupinu doprovodí sbor studentů novoměstského gymnázia a společně uvedou píseň „Hanin kufřík“ (podle stejnojmenné knihy, která odstartovala zájem dětí o problematiku koncentračních táborů), kterou složil Kanaďan Gregg Lawless a secvičil ji se stejně starými dětmi v kanadském Thornhillu. Zazní i báseň složená dětským „obyvatelem“ terezínského ghetta. Vrcholem pak bude vystoupení ruského židovského houslového virtuosa Alexandera Shonerta, jehož koncert proběhne v den vernisáže od 19 hodin též v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě.

Dvacet výstavních panelů chronologicky přibližuje události a atmosféru doby. „Uvidíte tu i unikátní dokumenty, z nichž některé budou zveřejněny vůbec poprvé, jako například školní vysvědčení Hany Brady či transportní listina, na základě které byla v říjnu 1944 deportována do Osvětimi. Doposud se veřejně prezentoval spíše jen koncept této listiny. Návštěvníky jistě zamrazí, když uvidí dopis Adolfa Hitlera, kterým dává souhlas k zabíjení nevyléčitelně nemocných a handicapovaných. V prostorách výstavy budou k nahlédnutí časopisy, které psaly děti zadržované v terezínském ghettu. Podařilo se nám zajistit v podstatě všechna dochovaná vydání. Listování v nich bude jistě podnětem k zamyšlení,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů Lubomír Šula.   

Více na www.osudy.estranky.cz .