Stavidla byla spuštěna, turistická sezóna zahájena

Stavidla byla spuštěna, turistická sezóna zahájena

I tentokrát, stejně jako každý rok, zahájilo turistickou sezónu na Novoměstsku slavnostní roztočení mlejnku z Víru.

 

Ani letos se to samozřejmě neobešlo bez vystoupení žďárského folklorního souboru Kamínek. A co bychom v nastávající turistické sezóně v tomto regionu opravdu neměli vynechat?

 

28. května by si určitě nikdo neměl nechat ujít již tradiční slavnost Otvírání studánek ve Třech Studních, která bude, jako ostatně pokaždé, probíhat v lesním areálu u studánek Barborka a Vitulka. Na stejném místě, tedy ve Třech Studních, bude od července do srpna opět otevřena Letní minigalerie, která, mimo jiné, u zrodu nejmenšího náměstí na světě náměstí EU, jež se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů.

 

K sezónním akcím v Novém Městě na Moravě patří trhy a jarmarky. Ani tentokrát návštěvníci ani domácí nepřijdou o Jarní trh (13. 5.), Tradiční řemeslný jarmark (12. 6) a Nova Civitas (24. 6.).

 

Chybět by neměl ani tradiční řemeslný jarmark na Krátké, pořádaný Chráněnou krajinnou oblastí Žďárské vrchy. Ekologické informační centrum Krátká – 18. 6.

 

A na Krátké ještě chvíli zůstaneme. IV. bramborová slavnost spojená se štrůdlováním a výstavou hub je přichystána na 17. září. I tentokrát pod taktovkou Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

 

S nabídkou řemeslného jarmarku přichází i městys Sněžné. VII. Jarmark tradičních řemesel se bude konat 12. června.

 

A po celou turistickou sezónu bude pro návštěvníky otevřeno Horácké muzeum s nepostradatelným mlejnkem z Víru a Horácká galerie v Novém Městě na Moravě.