Žďárská pouť je za dveřmi a spolu s ní i lákavá vyhlídka z věže kostela sv. Prokopa

Žďárská pouť je za dveřmi a spolu s ní i lákavá vyhlídka z věže kostela sv. Prokopa

Třicet šest velkých a sedmdesát osm malých pouťových atrakcí a sto šedesát osm stánků čeká o víkendu 14. a 15. května návštěvníky Žďáru nad Sázavou.  

„Nebudou tam žádné extra velké novinky. To, co tam bylo vloni, tam v podstatě bude i tentokrát. Vycházeli jsme z toho, že v loňském roce pouti počasí absolutně nepřálo a tak těm, kteří nám zůstali věrni až do konce, neujeli nám a nezbourali celou pouť, těm jsme zůstali věrni i my,“ přibližuje letošní výběr pouťových atrakcí senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

 

Ve městě probíhají každoročně tři pouťové radovánky. Koná se zde pouť sv. Jana Nepomuckého (v květnu), pouť sv. Prokopa (v červenci) a pouť Panny Marie Nanebevzaté (v srpnu). „Poutě dříve mívaly spíše duchovní charakter. Trochu se to posunulo do jiné roviny, ale v podstatě vždy probíhá mše svatá. O duchovní část se stará farnost. A zmíněné atrakce už k pouti patří,“ říká Dagmar Zvěřinová.

 

Kromě na pouťové radovánky se do Žďáru nad Sázavou můžete vydat i z jiného důvodu. Věž kostela sv. Prokopa je pro návštěvníky přístupná pouze několikrát ročně. Letos se můžete pohledem na město a okolí z ptačí perspektivy pokochat poprvé 14. května. Dvacetiminutové prohlídky s průvodcem začínají o deváté hodině ranní a pokračují až do hodiny dvacáté. Stejné prohlídky pak mohou zájemci absolvovat 2. července a 27. srpna.