XVI. ročník mezinárodního hudebního festivalu třinácti měst je už za dveřmi

XVI. ročník mezinárodního hudebního festivalu třinácti měst je už za dveřmi

Třebíč, Tišnov, Kyjov, Holešov, Valtice, Náměšť nad Oslavou, Bystřice nad Pernštejnem, Lysice, Rájec – Jestřebí, Žďár nad Sázavou, Moravský Krumlov, Ivančice, Hustopeče, Slavkov u Brna, Boskovice, Mikulov, Velké Meziříčí, Hodonín – to všechno jsou města, ve kterých bude letos mezinárodní hudební festival CONCENTUS MORAVIAE probíhat.  

Ano, počítáte správně, už dávno jich není třináct, ale mnohem více a to včetně hradu Pernštejna, v němž se původně odehrávaly koncerty města Bystřice nad Pernštejnem, a který nyní vystupuje pouze sám za sebe.

 

Letošním tématem festivalu CONCENTUS MORAVIAE jsou České sny – otisky a vzpomínky, které volně navazují na České sny, jež byly námětem v roce 2004. Tehdy souvisely nejen s řadou jubileí našich významných skladatelů, ale i se vstupem České republiky do Evropské unie. Tentokrát půjde opět o české hudebníky a navíc i o jejich vlastní hudební sny.

 

Slavnostní zahájení mezinárodního hudebního festivalu se odehraje v bazilice sv. Prokopa v Třebíči a to 28. 5. v 19 hodin. „Zahajovací ceremoniál je velmi slavnostní, starostové zúčastněných měst se tu prezentují s praporem svého města. Čeká nás, podle mého názoru, velmi krásný koncert Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno,“ popisuje starosta jednoho ze zainteresovaných měst, Bystřice nad Pernštejnem, Karel Pačiska.

 

V „jeho“ městě se pak 2. 6. představí Opera Národního divadla v Praze. „A čeká nás pak ještě druhý koncert, který bude 18. 6. v kostele sv. Vavřince. A další koncert, který s námi také tak trochu souvisí, je koncert na hradě Pernštejně. Bude to místo setkání krajů, potkají se tam hejtmani Jihomoravského kraje a kraje Vysočina a také starosta Tišnova se starostou Bystřice nad Pernštejnem. Nám dává Pernštejn jméno, ale patří do jiného kraje. Je to státní hrad, takže by neměl být vlastně přiřazován k žádnému městu, tedy ani k Bystřici, ani k Tišnovu. A přesto by měl oba kraje a obě města spojovat,“ vysvětluje Karel Pačiska.

 

Další ze zajímavých koncertů proběhne například 8. června ve Žďáru nad Sázavou na Zelené hoře v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého. Představí se zde komorní sbor Martinů Voices nazvaný podle klasika české hudby Bohuslava Martinů. A z trochu jiného soudku bude druhé žďárské představení, které je naplánováno na 19. června. Tanečnice Lenka Bartůňková vystoupí v Městském divadle v 19.30.

 

Úplný program najdete na http://www.concentus-moraviae.cz/program-2011-p145.html .