Žďárské kino začne promítat v 3D kvalitě

Žďárské kino začne promítat v 3D kvalitě

Kino Vysočina ve Žďáru nad Sázavou se přizpůsobilo poptávce a od 30. května začíná promítat digitálně.

„Technologie v projekcích kin se rapidně zhoupla, přechází se z pětatřicetimilimetrových pásů na digitální projekci. Už nám nebudou chodit velké krabice s filmy, ale přijde pouze krabice s harddiskem, na kterém je nahrané představení a pomocí obyčejného USB kabelu se data přelijí do nového promítacího digitálního stroje,“ vysvětluje novou technologii provozovatel kina Vysočina Ladislav Jenšík.

Pro diváka to znamená kvalitnější obraz i zvuk a s tím související i navýšené vstupné. „Na 3D film bude rozmezí od 129 Kč až do 165 Kč. Možná se dostaneme pouze na 150 Kč, ale to záleží na podmínkách distribuční společnosti,“ říká provozovatel a dodává: „Není ale možné hrát každý týden premiéru za takovou cenu. Ne každý může za takové peníze chodit týden co týden do kina. Takže se pokusíme některé z filmů uvést i v 2D projekci, což bude levnější.“  

V kině Vysočina budou tedy od konce května promítány jak klasické filmy, tak i snímky v 3D kvalitě. „Můžeme také na plátno dostat z televizních přenosů jakýkoliv sportovní nebo kulturní pořad. Ale na to ještě zatím bohužel nemáme finanční prostředky,“ informuje provozovatel kina.

Zahájení promítání v nové kvalitě je naplánováno na 30. května na osmnáctou hodinu. „Máme omezenou kapacitu počtem brýlí, takže na slavnostní premiéru může přijít čtyři sta lidí. Na první promítání bude zřejmě vstupné třicet korun. Vybrali jsme šest až osm ukázek z různých druhů filmů v 3D projekci, aby lidé viděli, jak vypadá animovaný film, film hraný a další. Aby bylo vidět, co který žánr poskytuje. Premiérovým filmem bude „Velké podmořské dobrodružství“, které je přístupné jak mládeži, tak dospělákům,“ zve do kina Ladislav Jenšík.