Bystřičtí dokončili parkoviště pod Zubštejnem

Bystřičtí dokončili parkoviště pod Zubštejnem

Výlet na zříceninu hradu Zubštejna bude pro motoristy opět o něco příjemnější. Opadne totiž záludné parkování na krajnici. Namísto toho mohou ponechat svůj vůz na nově vybudovaném parkovišti.  

„Město Bystřice nad Pernštejnem v letošním roce uvolnilo dvě stě tisíc korun na výstavbu odstavné plochy pro návštěvníky. „Návštěvnost Zubštejna se pohybuje od deseti do patnácti tisíc lidí ročně a ti většinou odstavili své auto bez ladu a skladu u silnice, což bylo pro silniční provoz i nebezpečné,“ vysvětluje potřebu vystavět parkoviště nedaleko obce Pivonice místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

 

Odstavné parkoviště má omezenou kapacitu, vejde se na něj přibližně deset automobilů. Podle slov místostarosty je tento počet míst v době mimo konání slavné bitvy o hrad Zubštejn dostatečné. „Je samozřejmostí, že když se tu budou konat rytířské turnaje, že odstavná plocha stačit nebude. Ale podle našeho monitoringu sem jindy více než deset aut nejezdí.“

 

Parkoviště už je sice v povozu, ale stále ještě chybí směrovky, které by návštěvníky přivedly k odstavné ploše a odtud zase směrem ke zřícenině hradu. „Vznikne tu informační systém, který vás navede na parkoviště a z něj pak na turistickou trasu vedoucí k Zubštejnu. To už se připravuje,“ ubezpečuje návštěvníky Josef Vojta.

 

Kromě směrovek vedoucích k parkovišti a od něj bude lokalita v bezprostřední blízkosti hradu ještě doplněna o tři informační panely. Na těch by měla být uvedena informace o historii Zubštejna, popis přítomných obléhacích strojů a konečně na třetí tabuli by měla být pozvánka do nedaleké Bystřice nad Pernštejnem.