SOLNOU KOMOROU NA KOLE

  SOLNOU KOMOROU NA KOLE TRASA č. 1031

 

Termín: 16. 7. - 21. 7. 2011

 

SOLNOU KOMOROU NA KOLE

 

Solnou komoru lze díky ojedinělosti své krajiny a více než tisícileté historii zařadit k nejpůsobivějším oblastem střední Evropy. Území, jemuž se také říká Komora Salzkammergut), patří ke třem spolkovým zemím - Horním Rakousům, Štýrsku a Salcbursku. Pro kraj jsou typická četná jezera (více než 70), vysoké horské štíty, upravené vesničky a města, nechybí zde ani kulturně-historické poklady. Země i podnebí měli prý odpradávna v Solné komoře velkou léčebnou sílu, byli zde proto postaveny četné klimatické a minerální lázně, za oddychem sem jezdila vysoká šlechta i členové císařské rodiny.

Nicméně i sem pomalu zaznívá tep moderní doby, maximální snaha o zpříjemnění a zatraktivnění pobytu případného návštěvníka, jehož výsledkem je i vyznačování nových cyklotras, po kterých se můžeme vydat i my, a odhalit tak během putování v sedlech kol nám dosud skryté krásy alpských oblastí.

 

Vážený pane, vážená paní či slečno,

jak jsme slíbili, posíláme Vám tento dopis s bližšími informacemi ohledně zájezdu:

 

1. ODJEZD:

V sobotu 16. 7. 2011 v 9:00 ze Žďáru nad Sázavou. Sraz účastníků bude před divadlem na Doležalově náměstí.

 

2. PROGRAM ZÁJEZDU:

 

1. - 2. DEN (16. - 17. 7., SO-NE):

Autobusem do Rakouska, ubytování. Druhý den busem do Salzburgu – prohlídka Mozartova města Salzburg s hradem (výhled na město z pevnosti Hohensalzburg) zámkem a katedrálou. Na kole kolem jezer obklopených idylickými horami.

Busem k Mattsee (a Kolegiátní kostel u jezera Mattsee) a dále na kole lze jet přes pohlednou vesnici Schleedorf ("Sýrový svět" pro milovníky sýrů v Schaudorf Schleedorf) do Předalpí přes Neumarkt. Dále kolem poutního kostela v Irrsdorf, k jezeru Zellersee (Irrsee) a do Zell am Moos. Zellersee není největší, ale pro koupání nejlepší jezero Solné komory. Dále do kempu u jezera Mondsee (Kemp v St. Lorenz) - na kolech po nové asfaltové cyklostezce vedoucí po tělese zrušené železnice k jezeru Mondsee a Wolfgangsee.

 

 

 

 

 

 

3. DEN (18. 7. PO):

Na kole okruh kolem jezera Mondsee: cyklotúra po rovině po cyklochodníkách oddělených od cesty resp. vedlejších cestách. Dále k nejkrásnějšímu rakouskému jezeru Wolfgangsee. Můžeme se svézt lodí ze St. Wolfgang do Mozartovy vesnice St. Gilgen (na kole 36km celkem), nebo až do St. Wolfgang (po jižním břehu a do St.Wolfgang lodí). Odsud pak parní zubačkou až na vrchol Schafbergspitze, kde je rozhled na celý Salzkammergut (převážně na Attersee a Mondsee).

 

4. DEN (19. 7. ÚT):

Attersee. Cyklostezkami od směrem na St.Georgen (Pfarrmuseum) a kolem kukuřičných polí do městečka Attersee k Attersee (největší jezero v Rakousku). Lze podniknout výlet lodí na Weyregg. Jinak pokračujeme na sever k zámku Kammer v Schorflingu a zpět do Unterach a Burgau - divoké vodopády Burggrabenklamm v Burgau přinášejí hluboký zážitek.

 

5. DEN (20. 7. ST):

Halstattersee. Autobusem do Halstattu (UNESCO, solný důl), na kole kolem jižního okraje Hallstattersee k Obertraun, možnost návštěvy jeskyní Rieseneishöhle a Mammuthöhle, až do Bad Aussee (výhled, zámek Kammerhof, muzeum) a k jezerům Grundlsee a Altausseer See nedaleko Alpského velikána Dachsteinu. Přes císařské město Bad Ischl.

 

6. DEN (21. 7. ČT):

Traunsee. Do města Ebensee u jezera Traunsee, dále na kole po jeho západním okraji přes Traunkirchen (farní kostel přímo u jezera v Traunkirchen)-Altmunster (zde bychom si jako cyklisté měli prohlédnout Altmünsterské cyklo-muzeum). Dále do Gmundenu. Historické městečko Gmunden má krásné středověké centrum, je vstupní bránou do oblasti Solné komory. Radnice podobná zámečku z 16. století s nádhernou zvonkohrou. Malebnou dominantou jezera je vodní zámek Schloss Ort u Gmunden (dějiště úspěšného TV seriálu). Odjezd do Žďáru.

 

3. POZNÁMKA:

Dříve, než začnete číst následující body s praktickými informacemi ohledně zájezdu, Vám vřele doporučujeme ještě jednou prostudovat náš katalog zájezdů na rok 2011 (nemáte-li jej, zavolejte či napište si o něj na výše uvedenou adresu a telefonní čísla, rádi Vám katalog bezplatně zašleme), obzvláště kapitolu JAK CESTUJEME.

 

4. ZDRAVÍ A POJIŠTĚNÍ:

Je třeba, aby každý z vás měl s sebou přinejmenším některé základní léky: Endiform (případně Endiaron nebo živočišné uhlí), Acylpyrin, Paralen, dezinfekci (např. Jodisol nebo Septonex) a několik náplastí. Nezapomeňte si vzít pokrývku hlavy, sluneční brýle a kvalitní opalovací krémy s vyššími ochrannými faktory. Užitečný může být i Panthenol na spáleniny. Doporučujeme před odjezdem navštívit zubaře!

V ceně zájezdu je připojištění MINI od Generali Pojišťovny a.s., které zahrnuje úhradu léčebných výloh do výše: 1 700 000,-Kč v zahraničí, se zajištěním nepřetržité asistenční služby, lékařského ošetření, hospitalizace a nákladů léčení při pobytu v nemocnici, ošetření zubů do výše 10 000 Kč, přivolání opatrovníka do výše 50 000 Kč, včetně repatriace.

 

V ceně cyklistických zájezdů je současně pojištění SPORT. Naše CK nabízí připojištění EXKLUZIV za zvýhodněnou cenu 500,-Kč na celou dobu zájezdu pro zájezdy do Evropy. Přesné podmínky „připojištění exkluziv“, věková a další omezení najdete na: www.generali.cz.

Doklad o uzavření připojištění (kartičku) Vám předá průvodce při nástupu do autobusu. Budete-li mít ohledně připojištění jakékoli dotazy, rádi Vám je (nejlépe telefonicky) zodpovíme.

 

5. NOCLEHY A HYGIENA:

Ubytováni budete ve 2 až 4 lůžkových pokojích v penzionech:

Pension Goldenes Schiff

Attergaustrasse 66

4880 St. Georgen im Attergau

 

Gasthof Steinberger

Wildenhag 22

4880 St. Georgen im Attergau

 

6. STRAVA:

Začíná druhým dnem snídaní a končí posledním dnem opět snídaní. V ceně zájezdu je každý den snídaně v penzionu, balíček k doplnění polopenze při cyklodnech a večeře formou polní kuchyně (dle instrukcí průvodce v závislosti na konkrétním denním programu).

K večeři podáváme většinou teplé a masité pokrmy a teplý čaj. Jídla jsou vydatná, přesto doporučujeme vzít si s sebou potraviny (konzervy, suché salámy ap.) jako třetí denní jídlo. Jejich množství však nepřehánějte.

Na začátku zájezdu od nás dostanete k zapůjčení talířek a hrníček. Lžíci (příbor, lžičku) si vezměte vlastní! Máte-li rádi pohodlí (alespoň v bivakovém pojetí) a máte-li možnost, doporučujeme Vám vzít s sebou malou (!), přenosnou skládací stoličku. Není nutná, ale občas přispěje ke zvýšení kultury "stolování" při konzumaci stravy.

Během zájezdu bude kuchař vařit kávu. Kromě ní si u kuchaře za české koruny můžete koupit (až do vyčerpání zásob) pivo, lihoviny či kuřivo. Nealkoholické nápoje si vezměte sami (nejlépe ty v prášku).

 

7. KLIMATICKÉ PODMÍNKY:

Trasa se vyznačuje horským podnebím alpského rázu, kde ještě počátkem léta leží na horských vrcholech a sedlech zpravidla sníh. Obecně platí, že s nadmořskou výškou teploty klesají a množství srážek vzrůstá. Průměrné teploty v srpnu kolísají v rozmezí 19-23°C.

 

8. JAK SE ZABALIT:

To nejdůležitější, co si nelze zapomenout doma, je platný cestovní pas anebo platný občanský průkaz.

Vezměte si vhodné oblečení a obutí pro jízdu na kole (doporučujeme pláštěnku, rukavice, sluneční brýle a cyklistickou helmu - povinná v Rakousku a náhradní převlečení. Nezapomeňte na náhradní díly, které byste během cesty mohli potřebovat a na zámek na kolo.

 

 

 

Nutné vybavení účastníka cyklistického zájezdu:

 

- kolo v bezvadném stavu

- cyklistické oblečení, helmu na hlavu

- rezervní galusky nebo pláště

- náhradní díly (lanka, špice, přehazovačka...)

- osvětlení

- řemínky na uchycení kol

Jako příruční zavazadlo je asi nejvhodnější brašnička na řídítka nebo přes rameno (s obsahem: jídlo na cestu, rezervní duše nebo galuska, pláštěnka, peníze a doklady zabalit pro případ deště do igelitu). Nezapomeňte si kolo vybavit držákem na cyklistickou láhev a pokud se hodně potíte, zásobte se dostatečně iontovými nápoji. Láhev na pití je samozřejmě nezbytností.

Pokud by se někomu zdály některé etapy příliš dlouhé a namáhavé, je možné jejich operativní zkrácení a část náročnějších úseků absolvovat v autobuse. Vezměte si nějaké řemínky či popruhy na důkladné připevnění kola v autobuse (popř. na přívěsném vozíku) během přesunů.

Z dalších potřebných věcí na cestu znovu připomínáme tmavé brýle (a náhradní dioptrické brýle - pokud je potřebujete), opalovací krém s vyšším UV filtrem, plavky, lžíci (příbor), plastikovou láhev (o obsahu aspoň 1 litr) nebo malý kanystr na vodu, základní léky nebo léky, které pravidelně užíváte. Nezapomeňte si doma baterku, někdy budeme možná stavět stany až za tmy. Máte-li potíže se vstáváním, vezměte si s sebou budík.

Vzhledem ke skutečnosti, že polovinu úložných prostor autobusu obvykle zabere naše kuchyně, zásoby potravin, náhradní díly a nářadí řidičů, je nanejvýš nutné dodržet váhový limit zavazadel maximálně 15 kg! Do něj se nezapočítává stan a přenosný hudební nástroj - pokud na nějaký hrajete, přivítáme, vezmete-li jej s sebou (nejlépe kytaru). Z důvodu možného přetížení autobusu musíme skutečně Vaše zavazadla převážit. Příplatek za nadváhu vybereme ještě před odjezdem podle cestovních podmínek.

Po našich předchozích zkušenostech a vzhledem k nedostatečným úložným prostorům zdůrazňujeme, že nemůžeme přijmout batohy s konstrukcí (krosny)! Ač se to zdá netulácké, jsou kufry a pevné tašky mnohem praktičtější. Zabírají méně místa a daleko snadněji a rychleji se ukládají do úložných prostorů autobusu.

Doporučujeme, abyste měli dvě zavazadla. Jedno větší uložené dole a jedno menší s osobními věcmi, jídlem a pitím nahoře při sobě. To také můžete využít pro cyklistické etapy.

Během přejezdů autobusem můžeme přehrát Vaše oblíbené kazety, pokud je vezmete s sebou.

 

9. VALUTOVÉ VYBAVENÍ:

Zdůrazňujeme, že vstupné do jednotlivých památek, muzeí apod. není v ceně zájezdu zahrnuto a účastníci si je hradí z vlastních prostředků. Zájezd je jinak připraven pro zákazníky bez valut, pokud se spokojíte s tím, že se budete na vše jen zpovzdálí dívat.

Vzhledem k cyklistickému zaměření zájezdu není nutné měnit žádné horentní sumy. Pokud nehodláte příliš utrácet, měly by Vám stačit na drobnou útratu a případné vstupné valuty v celkové výši cca 2 000 Kč.

 

 

 

 

10. DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE:

 

a) Důležité adresy a telefonní čísla:

 

Rakousko:

velvyslanectví ČR: telefon 00431/8942125-6, 8946236

Penzingerstrasse 11-13, A-1140 Wien,

předvolba do ČR 00420

 

b) Celní formality:

Odpovídají běžně platným předpisům ve většině evropských zemí: mj. lze dovážet 200 cigaret, 250 g tabáku, 2 l vína, 1 l lihovin, fotoaparát s filmy, filmovou kameru a tábornické potřeby.

 

c) Dorozumívání:

V zemích, kde budeme pobývat, jsou lidé vesměs přátelští, i když navenek nijak zvlášť srdeční. V horských oblastech jsou obzvlášť opatrní na přírodu a její uchování v neporušené podobě. Všude se domluvíte německy, ale většinou uspějete i s angličtinou.

 

d) Základní geografické informace:

Rakousko:

Rozloha: 83 856 km2

Počet obyvatel: 7,9 mil.

Hustota zalidnění: 95 obyv./ km2

Hlavní město: Vídeň - 1,7 mil. obyvatel

Další města (v tis. obyv.): Graz (240), Linz (210), Salzburg (150), Innsbruck (120), Klagen- furt (100), Villach (60) ...

Správní zřízení: republika - 9 spolkových zemí

Úřední jazyk: němčina

Proslulá gastronomie: vídeňský řízek, linecké řezy, kremžská hořčice, dezert Mozartskugels

e) Slovníčky základních výrazů:

 

česko - německý

 

Dobrý den. Grüss Gott. Nashledanou. Auf Wiedersehen .

ano ja ne nein

děkuji danke prosím bitte

promiňte Verzeihung ! nerozumím Ich verstehe nicht .

V kolik se otevírá? Um wieviel Uhr man geöffnet?

Kde je...? Wo ist ...?

Je to daleko? Ist das weit ? Kolik to stojí? Wieviel kostet es ?

Hledám... Ich suche... Co si přejete? Was wünschen Sie ?

Prosím, pomozte mi. Helfen Sie mir , bitte .

Nemluvím německy. Ich spreche nicht Deutsch.

To je drahé. Das ist teuer. To není drahé. Das ist nicht teuer.

blízko nahe daleko weit

vlevo links vpravo rechts

rovně gerade obchod das Geschäft

lékař der Artz nemocnice das Krankenhaus

pitná voda das Trinkwasser chléb das Brott

vchod der Eingan východ der Ausgang

 

 

 

 

ČÍSLOVKY :

 

0 die Null 16 sechzehn

1 eins 17 siebzehn

2 zwei 18 achtzehn

3 drei 19 neunzehn

4 vier 20 zwanzig

5 fünf 21 einundzwanzig

6 sechs 22 zweiundzwanzig

7 sieben 30 dreissig

8 acht 40 vierzig

9 neun 50 fünfzig

10 zehn 60 sechzig

11 elf 70 siebzig

12 zwölf 80 achtzig

13 dreizehn 90 neunzig

14 vierzehn 100 hundert

15 fünfzehn 1000 tausend

 

11. PERSONÁL:

 

Hlavním vedoucím a průvodcem zájezdu bude Danka Hodná (tel. kontakt: +420734 322 229)

a přípravou stravy bude pověřen (a) Jaroslav Buček a Karel Polák.

Příjemnou dovolenou Vám za všechny pracovníky cestovní kanceláře Nomád přejí