• Autor / Zdroj: RUIAN

Předpověd počasí

Dopoledne Odpoledne Večer
Dnes
čtvrtek
7 °C
6 °C
7 °C
Zítra
pátek
8 °C
5 °C
2 °C
Pozítří
sobota
2 °C
1 °C
0 °C
Město Žďár nad Sázavou leží v okrese Žďár nad Sázavou v nadmořské výšce 580 n.m. a má 20934 obyvatel.

Návštěvníci muzea se přenesli v čase. Společně si zazpívali i píseň o žďárském trpaslíkovi

Kultura 8.4.2024

„Kdyby snad někdo slova stále neznal, zde si může napověděti, jestli někdo chce do textu nahlédnouti při zpěvu. A já se pokusím na břinkotruhlu zabřinkati," lákala návštěvníky Moučkova domu ke zpěvu žďárská patriotka a hrdá česká vlastenka Antonie Aloisie Emílie Letovská, kterou dokonale zahrála jedna ze stálých spolupracovnic Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou Kateřina Omesová.

Nejen pro ženy. Výstavy ve Žďáře i v Novém Městě pohladí po duši

Kultura 12.3.2024

Šlechtičny z rodu Pernštejnů se zabydlely v Novém Městě, něžné verše doplněné fotografiemi zase ve Žďáře nad Sázavou.

Mistrovství světa v biatlonu se blíží. Přinese s sebou i dopravní omezení

Aktuálně 27.1.2024

Velký sportovní svátek, kterého se již mnozí fanoušci nemohou dočkat, s sebou nese i mnohá omezení nejen pro místní, ale také pro návštěvníky.

Dvacetimetrový monument na poctu Santinimu

Fotoreportáže 24.6.2023

K výročí 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela byl ve Žďáru nad Sázavou vytvořen unikátní papírový monument. Inspirací pro tento projekt byla kopule Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, a jeho tvůrcem byl francouzský umělec Olivier Grossetête.

Návrat veteránů na náměstí do Žďáru nad Sázavou

Fotoreportáže 17.6.2023

V sobotu 10.6. 2023 uspořádal Klub historických vozidel Žďár nad Sázavou výstavu a soutěž veteránů s názvem Žďárská osmička 2023.

Peníze z prodeje fotografií rozšířily možnost rehabilitace dlouhodobě nemocných pacientů

Novinky z nemocnice 22.3.2023

Dvě nové rehabilitační pomůcky bylo možné zakoupit díky prodejní výstavě žďárského fotografa Milana Šustra, která se uskutečnila v novoměstské nemocnici.

Stavba očekávané propojky začne již v dubnu

Doprava 12.3.2023

V dubnu se Žďár nad Sázavou dočká zahájení výstavby klíčové přeložky silnice I/37.

Dopravu ve Žďáře zpomalí třicítky a jednosměrky

Aktuálně 5.1.2023

Na novou organizaci dopravy si zřejmě budou muset zvykat řidiči ve Žďáře nad Sázavou. Město se totiž rozhodlo pro jednosměrkovou a třicítkovou revoluci. Toto řešení by mělo zklidnit dopravu a zajistit větší bezpečí chodcům.

Žďár má další památný strom. Na Zelené hoře roste potomek svatováclavského dubu

Aktuálně 20.11.2022

Na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou byl v blízkosti schodiště vedoucího ke kostelu svatého Jana Nepomuckého vysazený potomek svatováclavského dubu, památného stromu, který roste ve Stochově u Kladna a je e považovaný za jeden z nejstarších dubů v České republice. „Podle pověsti ho zasadila kněžna Ludmila v roce 903.

Na hladině Konventského rybníka se zjevila jedinečná světelná fontána

Kultura 1.9.2022

Za doprovodu barokní hudby začala chrlit vodu nad hladinou Konventského rybníka obří fontána. Dvě stovky hasičů za pomoci padesáti proudnic a světel vytvořily pod žďárskou památkou UNESCO velkolepou podívanou. „Letos jde o největší akci svého druhu v Česku," podotkla mluvčí radnice Žďáru nad Sázavou Blanka Sobolová.

Neurologické oddělení obhájilo mezinárodní zlaté ocenění za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou

Novinky z nemocnice 9.6.2022

Čas od příjezdu pacienta po zahájení léčby, počet všech pacientů s podezřením na cévní mozkovou příhodu (CMP), kterým byl proveden CT sken nebo zobrazovací vyšetření na magnetické rezonanci a mnohá další kritéria jsou hodnotícími ukazateli mezinárodní soutěže o ocenění ESO Angels.

Film až Zařve lev má už za sebou premiéru ve Žďáře i v Novém Městě. Další kina na něj čekají

Kultura 10.5.2022

Poutník s českými kořeny, který jako první Evropan spatřil Tibet a český král Přemysl II. Otakar. Odorik z Pordenone a král železný a zlatý.

Pouť, horská kola a opravy. O víkendu budou na Žďársku zasekané silnice

Aktuálně 9.5.2022

Ve Žďáře nad Sázavou dva roky odkládané pouťové radovánky, v Novém Městě na Moravě zase Světový pohár horských kol. A k tomu plánované opravy silnic spojené s objížďkami a přenosnými semafory, které zpomalují dopravu.

Nová výstava v chirurgickém pavilonu novoměstské nemocnice představuje souznění dvou generací

Kultura Novinky z nemocnice 8.5.2022

Vztah dětí a babiček a dědečků, radost i vážnost v jejich tvářích, podobenství i odlišnosti. To vše se žďárský fotograf Milan Šustr snažil zachytit prostřednictvím svého fotoaparátu. Odpověď na otázku, jak se mu to povedlo, dává nová výstava ve foyer chirurgického pavilonu novoměstské nemocnice.

Pátráme po ztraceném deníku pana profesora. Je v něm téměř stovka obrázků Žďáru a okolí

Historie 19.4.2022

Kreslené obrázky starého Žďáru dokážou leccos napovědět o tom, jak se ve městě kdysi žilo. I proto bychom rádi dohledali deník někdejšího profesora Sovy, který učil ve žďárské hospodářské škole.

Stezka okolo Konventského rybníka už zase slouží místním i turistům

Aktuálně Turistika 10.4.2022

Jedno z nejoblíbenějších vycházkových míst ve Žďáře nad Sázavou je opět přístupné. Bezbariérová trasa sloužící místním, turistům, maminkám s kočárky a handicapovaným je opravená a připravená na nápor návštěvníků. Ti na ni čekali o něco déle, než jaký byl původní předpoklad. „Martýrium je u konce.

Mladí hasiči přenášeli kanystry s vodou a transportovali figurínu představující zraněného

Sport 25.3.2022

Halová soutěž v dovednosti, síle a vytrvalosti, to je TFA junior. Tradiční klání o „dětského železného hasiče" se uskutečnilo v neděli ve Žďáře nad Sázavou. „Zúčastnili se ho mladí hasiči nejen z novoměstského okrsku, ale i z dalších míst.

Nikodémová noc na Zelené hoře

Fotoreportáže 19.3.2022

Nechte se unést kouzlem Nikodémovy noci. Památka UNESCO ji nabízí vždy šestnáctého v měsíci.

Stezka vedoucí bobřím královstvím bude brzy znovu otevřená

Aktuálně Turistika 6.3.2022

Spojení kouzelné přírody s tajemnou historií nabízí staronová stezka kolem Konventského rybníka ve Žďáře nad Sázavou. Cesta vinoucí se nad vodní hladinou vzhůru směrem na Zelenou horu, kterou zdobí místní dominanta - kostel svatého Jana Nepomuckého, je oblíbeným místem procházek nejen místních, ale také návštěvníků odjinud.

Žďárského Ivana „oblékli" do ukrajinské vlajky

Aktuálně Válka na Ukrajině 2022 3.3.2022

Pomník bezejmenného vojáka, kterému ve Žďáře nikdo neřekne jinak než Ivan, dostal novou výzdobu

Na žďárský zámek zavítali významní hosté

Kultura 19.2.2022

Žďárský zámek v letošním roce uspořádal již tradiční kostýmované prohlídky. Páteční a sobotní večer 18. a 19. února 2022 patřil na zámku osobnostem barokního kláštera.

Znovuotevření kostela na Zelené hoře

Fotoreportáže 25.10.2021

V poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou, proběhla v sobotu 23. října 2021 první mše k příležitosti ukončení obnovy tohoto významného poutního místa.

Prohlídka Dolního hřbitova

Fotoreportáže 1.6.2021

V rámci Noci kostelů 28.5.2021 jsem pro vás navštívil tzv. Dolní hřbitov ve Žďáru nad Sázavou, který je přístupný pouze vyjímečně.